Основни характеристики на жилищните сгради

Жилищните сгради потребяват най-голяма част от световната енергия цели 40%, като дори транспорта потребява по-малко - 32%. Тези разходи могат да се разделят най-общо в две части:
  1. Енергията, която се изразходва за производството на материалите, от които е изградена сградата.
  2. Енергията, която се потребява по време на експлоатацията. 
Важна за нас е втората част и как може това да се промени, създавайки по-висок комфорт за живеене и намаляване разходите за експлоатация. Жилищата имат най-голям потенциал за намаляването на консумирана енергия и дори за превръщането им в производител на такава.

Колкото по-ниски са разходите за енергия при експлоатацията на едно жилище, толкова по-висок е комфорта на обитаване!

Разходи на енергия при експлоатацията на къщите:



Разходи за отопление и охлаждане

Мярка за необходимата годишна енергия за отопление е kWh/m2 и изразходваното и количество осигуряващо комфорта на обитаване.
Елементи, които пряко влияят на количеството енергия, която се изразходва за отопление и охлаждане на година:
  1. Топлоизолации на сградната обвивка- външни стени, прозорци, външни врати, подове, граничещи с неотопляеми части или земя, тавани на неотопляеми подпокривни пространства и покриви.
  2. Начини за достигане на необходимата температура в жилището с цел осигуряване на комфорта.
Топлоизолация на сградите

Изолацията е най-важната мярка, чрез която може да бъде спестена много енергия в сградите. В същото време тя допринася за повишаването на комфорта и за запазването на конструкцията на сградата. Добрата термична защита е тествана хиляди пъти до сега и е доказала стойността си.

Топлинните загуби през обикновен конструктивен елемент, външна стена, етажна плоча, покривна конструкция, се характеризират чрез коефициент на топлопреминаване /U/. Неговата стойност показва колко топлина преминава навън през единица площ от сградната обвивка. Колкото по-нисък е този коефициент, толкова по-добра е топлоизолацията. В България значителна част от жилищните сгради са неизолирани и тяхното годишно потребление за поддържане на оптимална температура е 250-300 kWh/m2, при сградите с недостатъчна изолация този показател е 100-150 kWh/m2 за година. Нискоенергийната сграда консумира годишно 30-50 kwh/m2, а пасивната сграда - 15 kWh/m2 за поддържане на оптимален микро климат.

Ето какво значат тези показатели в реални цифри:



Нискоенергийната жилищна сграда консумира 3,5 пъти по-малко енергия за отопление отколкото една нормална недостатъчно изолирана сграда, а пасивната жилищна сграда цели 9 пъти.

Ако вие живеете в нискоенергийна или пасивна къща ще плащате с до 9 пъти по-ниски сметки за ток.

Не е маловажен  и факта, че при експлоатацията на нискоенергийна или пасивна къща ще спомогнете за намаляване на парниковия ефект и отделянето на вредни емисии в атмосферата. Критериите за нискоенергийност на къщите се постигат чрез използване на изолационни материали при строителството им, които да гарантират добра изолация на вътрешната от външната среда, както и достигане на херметичност на сградната обвивка, която да не позволява разход на енергия.

Другия много важен елемент от сградната обвивка, който пряко и осезателно влияе на разхода на енергия това са прозорците. Използването на високо качествена дограма с ниско емисионно К-стъкло е задължително условие, защото некачествените дограма и стъкла имат голям потенциал за топлинни загуби. При прозорците също характеристиката, която определя тяхното качество е Uw и колкото по-ниска е тя толкова по-добра изолация осигурява прозореца от външната среда.



Ug - отчита топлинните загуби от стъклото
g – отчита топлинните печалби от стъклото /печалбата, която се получава от слънцегреенето/

Как сградната обвивка влияе пряко на комфорта?

Топлинния комфорт принадлежи към основните критерии за комфорт в обитаваните помещения. В така наречения комфортен обхват влизат следните параметри: температура на въздуха, температура на заобикалящите повърхности, скорост на движение на въздуха, влажност на въздуха. За да се постигне комфорта на обитаване трябва да се изпълнят следните условия:
  1. Да не се превишава границата на влажност на въздуха.
  2. Движението на въздуха да бъде ограничено /при скорост на въздуха под 0,08м /с броят на неудовлетворените е по-малко от 6%/.
  3. Разликата между лъчистата температура на повърхностите и температурата на въздуха в помещението да не надвишава 4,2 С.
  4. Разликата в температурите между главата и краката при седящ човек да не надвишава 2 С.
Доставяне на необходимата температура в сградата с цел осигуряване на комфорта: Колкото по-добра е сградната обвивка на жилището толкова по-малка е необходимостта от допълнителна енергия за осигуряване на комфорта на обитаване.

Фирма Екозид е разработила четири стандарта на сглобяеми дървени къщи, които да удовлетворяват стандартите за енергоефективност и комфорт на обитаване:
  1. Дървена сглобяема къща стандарт ЕКОЗИД ИКОНОМИК
  2. Дървена сглобяема къща стандарт ЕКОЗИД СТАНДАРТ
  3. Дървена сглобяема къща стандарт ЕКОЗИД ЛУКС
  4. Дървена сглобяема къща стандарт ЕКОЗИД ПАСИВ



No comments:

Post a Comment