Пасивните постройки съхраняват околната среда за нашите наследници

Пасивната сграда BedZED в ЛондонИнициативата за масово строителство на пасивни сгради и сглобяеми къщи се подкрепя горещо от еко организациите. Важно е да разберем, че замърсяването на околната среда и всички последствия, свързани с него, се случва преди всичко поради дейността на хората. Изгарянето на дори минимално количество въглища, петрол или газ води до отделяне на вредни и замърсяващи атмосферата газове.

От газовете „замърсители”, най-вреден е въглеродният диоксид, на който дължим повече от 80% от замърсяването на атмосферата. В момента нивата на въглероден диоксид в атмосферата са по-високи, от който и друг период в човешката история. През 2002 г. е проведено научно изследване на промените в климата, като е направен т. нар. здравен преглед на Земята. Представен е докладът "Живата планета", който трябва да даде реална представа за случващото се на планетата, от гледна точка на изчерпващите се ресурси, климатичните промени, поради естествени или човешки фактори и влиянието на тези фактори върху био разнообразието и върху човека. Изследването обхваща период от близо 40 години, а главният извод е, че хората използват ресурси в мащаби, които не са им необходими. Показателен факт е, че към момента броят на земното население е над 7 милиарда души и ако всички ползваме ресурсите на планетата за постигане на стандарт подобен на американския или европейския, то ще са ни необходими ресурсите на поне три планети с размерите на Земята.

Нуждата от незабавна промяна в начина на живот и индустриално производство е наложителна и сътрудничеството на екологичните организации с бизнеса намират общи точки в стартиралата инициатива за корпоративна отговорност. Тя е с напълно екологична насоченост, а целта й е природата да остана такава, каквато я познаваме възможно най-дълго време, доколкото зависи от нашата дейност.

Първият експериментален проект, реализиран под егидата на One Planet Living, е пасивна сграда в Хакбридж, Лондон. BedZed (Beddington Zero Energy Development) е комплекс отговарящ на всички изисквания за пасивните сгради и е напълно независим от енергия, произведена от изкопаеми горива, като въглища, нефт или газ. Сградата е с комбинирано ползване – битови жилища и бизнес офиси. Използвани са соларни панели, направени са необходими изолации, битовите отпадъци и водата се рециклират, а за да се затвори кръгът, обитателите трябва да водят екологичен начин на живот и да спазват определени правила . Комплексът е разположен близо до удобен градски транспорт, което ограничава количеството на изхвърляните емисии въглероден диоксид от обитателите на сградата. Храната, която потребяват живущите в комплекса е произведена на разстояние не повече от петдесет километра. Обитателите на комплекса нямат право да използват собствените си автомобили по време на експеримента. Вместо това са закупени определен брой превозни средства, чието ползване се разпределя чрез график, при условие че се превозват повече хора. Резултатите от експеримента са изключително обнадеждаващи: използва се с 90% по-малко енергия за отопление; отделяните емисии въглероден диоксид са намалели с 65%, а използваното електричество е намаляло с 25%.

След успешният експеримент в Лондон, започва изграждането на мрежа от работещи One Planet Living общности на почти всички континенти. Най-голямата подобна общност за момента се намира в Португалия. Тя обхваща площ от близо пет хиляди хектара и над осем хиляди пасивни, сглобяеми къщи.

No comments:

Post a Comment